Gent 1013 - 1918 - Gent 1913 - 1918

Wandeling 1

van moorse minaret naar naakte flora (2.1 km)

vertrek en eindpunt:
station Gent-Sint-Pieters
Deze begeleide wandeling brengt de bezoeker naar het voormalige terrein van de wereldtentoonstelling. We gaan op zoek naar sporen in de Sint-Pieters-Aalstwijk en ontdekken de interessante architectuur in het Miljoenenkwartier.

Tijdens deze wandeling vertellen we ook het bijzondere verhaal van het Sint-Pietersstation en de renovatieprojecten in de wijk. Ook de oorlogsjaren herleven tijdens deze wandeling: waarom werd een luxehotel een ziekenboeg, wat hadden spionnen met de Sint-Pietersaalstkerk te maken en wat deden de Duitsers met een naakte dame in het Citadelpark?

Wandeling 2

van een britse verzetsheldin naar buffalo bill (4.3 km)

vertrek en eindpunt:
station Gent-Sint-Pieters
Deze wandeling combineert het verleden van de wereldtentoonstelling en de Eerste Wereldoorlog. Bij het Sint-Pietersstation wordt de geschiedenis van het merkwaardige bouwwerk verteld en onderweg naar het Citadelpark ontmoeten we prominente dames uit de oorlogsjaren.

In het Citadelpark vinden we het enige gebouw dat de wereldtentoonstelling overleefde en ontdekken merkwaardige monumenten en kunstverzamelingen en gaan we op zoek naar Senegalezen. Via een straat met pure art decogevels komen we langs Duitse kazernes. Meer merkwaardige architectuur treffen we aan bij de Bijloke en bijzondere oorlogsverhalen over Italiaanse gevangenen en gefusilleerde Gentenaren vinden we langs de Martelaarslaan. Voor het eindpunt passeren we nog de Gentse Buffalo’s.

Wandeling 3

van verdwenen station naar leeg circus (3.7 km)

vertrek en eindpunt:
Woodrow Wilsonplein (Zuid)
Een andere kijk op de Gentse binnenstad vol met merkwaardige verhalen uit de tijd van de wereldtentoonstelling en de Eerste Wereldoorlog. Tijdens deze wandeling beleef je vooral de stadsvernieuwingen die Gent uitvoerde met het oog op de wereldtentoonstelling.

De aanleg van nieuwe pleinen en bruggen, de bouw van een postkantoor en de restauraties langs de Graslei, op het Veerleplein en van het Gravensteen zorgden voor het toeristische plaatje van Gent zoals dat vandaag geprezen wordt. Maar wat gebeurde er met het Lam Gods tijdens de oorlogsjaren? Waarom was er zo’n strijd om de Gentse Universiteit? Wat deden al die Duitse soldaten op de Kouter? We wandelen langs een monument voor Portugese soldaten, gaan op zoek naar bordelen in de Veldstraat en vinden zelfs een beeltenis voor de Duitse keizer.
De Wandelingen
Wandelingen Praktisch
De wandelingen kunnen dagelijks georganiseerd worden maar steeds na reservering.Tijdens de wandelingen zijn geen bezoeken aan musea of monumenten inbegrepen. Volgende musea zijn, op aanvraag, te combineren met een van de wandelingen (in functie van de openingstijden van die musea):

Wandeling 1: Museum voor Schone Kunsten, SMAK

Wandeling 2: Museum voor Schone Kunsten, SMAK, Cultuurcentrum, Sint-Pietersabdij, STAM

Wandeling 3: Sint-Baafskathedraal (Lam Gods), Belfort, Huis van Alijn, Gravensteen, Designmuseum, Museum Arnold Vander Haeghen
Reken per wandeling op 2 tot 3 uur.
Wandelingen 1 & 2 kunnen gecombineerd worden.

Kostprijs begeleide wandelingen:
Wandeling 1: 175 euro
Wandeling 2: 175 euro
Wandeling 3: 175 euro

(per groep, ideaal maximum 25 personen, inclusief BTW)
reserveer hier
Wandelen door Gent 1913 - 1918
Visit us on Facebook!