Gent 1013 - 1918 - Gent 1913 - 1918
Het Boek De stad organiseerde een wereldtentoonstelling die honderdduizenden lokte en had zich mooi gemaakt: de oude stadskern kreeg een grondige facelift voor de expo. De paviljoenen van de wereldtentoonstelling waren nog maar net afgebroken of in de zomer van 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. Het expoterrein werd noodgedwongen een moestuin. De stad werd bezet door de Duitsers en omgevormd tot het logistieke hoofdkwartier van het Vierde Leger dat in de Westhoek vocht. Gent werd een zogenaamde Etappe, waar de bezetters vier jaar lang thuis waren – en huishielden.
Het Boek Met talrijke unieke historische documenten en citaten van ooggetuigen als Karel van de Woestijne en Cyriel Buysse en Duitse soldaten die in Gent verbleven en die de sfeer van de tijd oproepen.

Met drie uitgewerkte stadswandelingen, op zoek naar het expo- en het oorlogsverleden: Waar vind je nog resten van de wereldtentoonstelling? Waar vind je in Gent een beeltenis voor de Duitse keizer? En een monument voor Italiaanse krijgsgevangenen? Hoe overleefden de Gentenaren de oorlog in volledige isolement?

"Gent 1913-1918 - van wereldtentoonstelling tot wereldoorlog” is uitgegeven door Lannoo en is te koop in elke (internet)boekhandel (EUR 24,99) of klik hier
Gentenaren Peter Jacobs en Erwin De Decker zijn reisschrijvers.
Samen bedenken ze graag nieuwe reisroutes: over de legendarische Route Nationale 7 in Frankrijk (Langzaam door Frankrijk), langs het IJzeren Gordijn (Grenzeloos) of langs de Franse en Italiaanse Rivièra (Rivièra!) Ze schreven onder meer ook de succesvolle reeks Logeren bij Belgen.
Wandelen door Gent 1913 - 1918
Visit us on Facebook!